Amit a grafitceruzákról tudni kell!

A ceruza a leggyakoribb rajz és íróeszköz. Ceruzákból a legkisebb írószerboltban is meglehetősen nagy a választék.

Mire is célszerű figyelnünk, ebben szeretnék segíteni a következőkben.

 
A ceruza történetétől most eltekintenék, abból indulunk ki, hogy a ceruza áll egy ceruzabélből és egy burkolatból.
A ceruzabél grafit, víz és agyag keveréke, amit hengeres rúd alakúra préselnek, megszárítják és kiégetnek. Az így kapott grafitszálat cédrusfába (a jobb gyártók) foglalják, amit vagy meghagynak natúr faszínűnek, vagy lelakkozzák. A külső faburkolaton látható a ceruza vagyis a grafitbél keménységének a jele.

A grafitceruzák keménységi foka

A keménységi fokot az agyag és a grafit aránya határozza meg. Ha a grafit a több, a ceruza puhább és feketébb. Viszont, ha a keverékben több az agyag, a ceruza keményebb, a vele húzott vonal vékonyabb, világosabb.
A B a „Black” a magas grafittartalmú (puha) ceruza jele. A HB a „Hard-Black”  a H pedig a „H”, a magas agyagtartalmú, kemény ceruza jele. A legismertebb gyártóktól a H és B jelzésű ceruzákból 9-9 keménység érhető el (eltérő keménység is kapható már, pl. 12B. Létezik még F jelölés,  „Fine” , amely a HB ceruza nagyobb minőségű változata.

  • Nagyon puha ceruza: 9B-5B
  • Puha: 4B-B
  • Közepes keménységű: HB (F)
  • Kemény ceruza: H-2H
  • Nagyon kemény ceruza: 3H-5H
  • Extrém kemény ceruza: 6H-9

Most már nagyon jó, hogy tudjuk, hogy milyen sokféle grafitceruza létezik, de melyiket válasszuk még mindig kérdés.

Az íráshoz, iskolás gyereknek érdemes közepes keménységű (HB) vagy kemény ceruzát választani (H-2H).  A puha  ceruzák elfognak kenődni a papíron, ha még írás közben nem is, de a füzet becsukása után biztosan.
Rajzolásnál, a tervezés (téma felvázolása) időszaka alatt használhatóak kemény ceruzák, illetve a nagyon finom részletek kidolgozásánál. Kezdő rajzolóknak én a B illetve a 2B-s ceruzát ajánlanám.

Iskolás gyerekeknél rajzórán célszerűbb a puha ceruzákat választani, könnyebben siklik a papíron és könnyebb radírozni is. A nagyon puha ceruzákat már azoknak a gyerekeknek ajánlanám, akik kicsit jártasabbak a grafitceruzával való rajzolásba.

Milyen márkájú ceruzát válasszunk? Mindenképpen egy ismertebb márkát (illetve gyártót), akik biztosan megbízható terméket forgalmaznak. Iskolás gyerek esetében az sem mindegy, hogy mennyire törik benne a hegy, ha állandóan hegyezni kell (ezért érdemes több hegyezett ceruzát a tolltartóban tartani) elveheti a kedvét az írástól és a rajzolástól is.

A teljesség igénye nélkül (személyes vélemény) KOH-I-NOOR, STABILO, Faber Castel egy magasabb kategória, a MAPED, MILAN, közepes  megfizethető kategória.


Nagyon fontos hogy a ceruzák mindenképp olyan tolltartóban legyenek, ahol minden ceruzának meg van a helye. Áttekinthetőbb, kényelmesebb és nem utolsó sorban nem mennek tönkre a ceruzák olyan hamar.
 

 Akit érdekel, hogyan készül a ceruza, annak ajánlom az alábbi kisfilmet:

Hogyan készül a ceruza?