Milyen zenét válasszunk tanuláshoz, alkotáshoz, meditációhoz?

Évszázadokon át gyógyításra és érzelmek fokozására használták a zenét.  Az i. e. 6. században Püthagorasz hárfajátékkal pihentette diákjait, melynek segítségével mintegy kitisztította gondolataikat.

Mindezek mellett, kimutatta, hogy a zene matematikailag is követhető hangfrekvenciák harmóniáját rejti magába. Írásai utalnak rá, hogy tanulmányozta a hangok „működését”, a zene hatását.

A klasszikus zene oldja a stresszt, a depressziót, a szorongást. Segíti az összpontosítást, a tanulást, fejleszti az emlékező-képességet. Enyhíti a fájdalmat. Orvosok alkalmazták a daganatok, a magas vérnyomás vagy az elmebetegségek gyógyítása során. Régóta ismert az is, hogy egyes operációk közben komolyzene szól a műtőben.

Elsőként Alfred Tomatis alkalmazta az osztrák zseni, Mozart muzsikáját beszéd és kommunikációzavarokkal küzdő gyerekeknél Franciaországban. Azóta több száz olyan központ létesült a világon, ahol Mozart műveit gyógyító céllal hallgattatják beteg gyerekekkel. Legfőképpen olvasási, figyelem-összpontosítási és kommunikációs zavarok, valamint autizmus (kóros befelé fordulás) esetén. 1997-ben jelent meg az amerikai Don Campbell sikerkönyve, A Mozart-hatás, amely hozzájárult ahhoz, hogy egyre több helyen alkalmazzák a hangterápia módszereit.

Ma már több kutatás eredménye bizonyítja, hogy hogy egyes dallamok és zenék jó hatással vannak nem csupán a közérzetünkre, alkotókedvünkre de a tanulásra is.

 

Milyen zenéket érdemes hallgatni tanulás közben? Mi segíti az anyag elsajátítását?

Amíg a művészetek a jobb agyféltekénkhez tartoznak, addig a tanulás, a tárgyi tudás a bal agyféltekénkhez. Olyan zenét kell választanunk, ami a bal agyféltekét stimulálja.
A kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy a barokk zene kifejezetten jó hatást gyakorol a tanulásra, akárcsak azok a zenék, amelyekben 50-60 leütés van percenként. A tanulás közben barokk zenét hallgatóknak 24%-kal nőtt a tanulási sebességük, míg az emlékezet közel 26%-kal javult. A zene nem csupán megnyugtat, de segíti a koncentrációnkat is, így mindenképpen érdemes zenét hallgatnunk a tanulás során.
Ha tanulni, koncentrálni vagy gondolkozni szeretnénk, akkor válasszuk a percenkénti 50-60 leütésből álló zenét (így tudjuk stimulálni a bal agyféltekénket).

Barokk zenék: Claudio Monteverdi, Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, George Friedrich Händel és Giovanni Battista Pergolesi.

Az 50-80 ütem per perc sebességű popdalok is hatékonyabb tanulásra ösztönzik az agyat. Katy Perry Firework című slágere például "emelkedett izgalmat idéz elő, ami serkenti a kreatív teljesítményt"Miley Cyrus vagy Justin Timberlake dalai is nyugtatják az elmét, ami hozzájárul a logikus gondolkodáshoz. Az érzelmes pop- és rock melódiák kreativitást növelő hatása főleg a nyelv, az irodalom és a művészetek tanulásakor lehet hasznos. A matematika esetében a klasszikus zene bizonyul eredményesebbnek.

Dr. Emma Gray kutatása során, azok a diákok, akik 60-70 ütem per perc sebességű klasszikus zenét hallgattak tanulás közben, például Beethoven Für Elise-ét, 12 százalékkal jobban teljesítettek matematikadolgozatnál, tehát egy egész jeggyel jobbat kaptak.

 Miley Cyrus We Can't Stop-ja és Justin Timberlake Mirrors-a pedig felvirágoztatja a logikus gondolkodást, a frissen elsajátított anyag felhasználását. "A zene jó hatással van a tudatra, s a megfelelő dalok választásával tényleg eredményesebbé tehető a tanulás.


Mire figyelj zene hallgatásnál:

  • Halkan szóljon a zene a háttérben, így nem vonja el a figyelmünket és képes ébren tartani az elménket, valamint segíti a koncentrációnkat is.
  • A tanulás során tanuljunk 45 perces blokkokban, szünetben pedig tekerjük magasabbra a hangerőt.

 

Milyen zenéket érdemes hallgatni, ha kreatívabbak szeretnénk lenni?

  • Ha kreatívnak kell lennünk, akkor a 60-90 per perc leütést (így tudjuk a jobb agyféltekénket stimulálni), ha pedig motivációt szeretnénk, akkor 120-140 perc per leütésű, tehát gyors zenét hallgassunk.

 

Milyen zenéket érdemes hallgatni, ha szeretnénk ellazulni?

  • Ha el akarunk lazulni, vagy meg akarunk nyugodni, akkor érdemes 30-60 leütés per perces zenét hallgatnunk.