Dekorka Rajziskola a Facebook-on

Elérhetőségeink

Dekorka.hu Jobb agyféltekés rajziskola elérhetőségei:

A tanfolyamokat Budapesten a IV. és a XVII. kerületben tartjuk!

Mobil: +36 (30) 585 4605

Email: ildiko@dekorka.hu

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Mik is a színek? Hogyan csoportosítjuk őket, hogyan hatnak egymásra? Az alábbiakban egy kis betekintést nyerhetsz a színelmélet alapjaiba.

A színek hétköznapi életünk meghatározó részei: az öltözködés, a környezetünk, otthonunk, munkahelyünk, a közlekedési táblákig még sorolhatnánk. Mindenhol és mindig hatnak ránk, befolyásolják érzelmeinket, hangulatunkat.

 
Az utóbbi időben egyre inkább használják terápiás és marketing célokra. A színek szimbolikus jelentést is hordoznak, ami kultúránként változik.

A szín:

Hogy mik is a színek, azt elsőként Isaac Newton fedezte fel pályája elején, 1666-ban, alig húsz évesen jött rá, hogy a prizma felbontja a fehér fényt a szivárvány színeire.
A színes fényeket egy nyalábba gyűjtve megkapta újra a fehéret, ebből arra következtetett, hogy a fehér fény sokféle fény összessége. Mindezek alapján Newton megállapította, hogy a fény színe a hullámhosszától függ.

A szín egy érzet, az agy reakciója a fényre. Egy tárgy színét 2 dolog határozza meg:

• a fényforrás színe (spektrális energiaeloszlás)
• a tárgy színe (spektrális reflektancia eloszlás)

A fényforrásból érkező fény lepattan a tárgyról, eközben a tárgy bizonyos fényeket elnyel, bizonyos fényeket visszaver. Pl.: ha a fényforrás fehér (ez minden színt tartalmaz) akkor a tárgy látható színe csak a tárgyról visszaverődő színektől függ.

A színfelismerés kisgyerekkorban a jobb agyféltekében történik, de a színek nevének megtanulásakor áttevődik a bal agyféltekébe.

A színkör segítségével bemutatható az összes, az optikailag érzékelhető színekre vonatkozó alapszabály. Segítségével könnyen megfigyelhetjük, hogy mely színek illenek egymáshoz, melyek harmonizálnak egymással, melyek egészítik ki egymást.

A belső háromszögben találhatók elsődleges színek, az alapszínek: a sárga, a piros és a kék. Ezek semmilyen más színből nem hozhatóak létre, míg az összes többi szín ezek különböző arányú keveréséből állítható elő.

Két elsődleges szín összekeverésekor kapjuk meg a másodlagos színeket. Ezek a lila, a zöld, és a narancs.

Az elsődleges és a másodlagos színek keverékéből kapjuk meg a harmadlagos színeket.


A színek egymásra hatása:

A színeknek oda-vissza hatásuk van egymásra, illetve az általunk megfigyelt viszonyukra, ennek a hatásnak "szimultán kontraszt" a neve.
Ugyanaz a szín akár négy különböző színnek tűnhet, ha négy eltérő szín a háttere. A színes négyzetek közepében elhelyezett szürke mindig ugyanaz, de sárga háttér előtt sötétebbnek tűnik, mint zöld háttér előtt, egyik háttér előtt pedig élénkebbnek látjuk, mint egy másiknál.

Monokromatikus színek: visszafogott, nyugodt hangzatokat hozhatunk létre, ha a színkör egy szeletéből választunk színeket. Vagyis egy szín világos vagy sötét árnyalatát kombináljuk.

Analóg színek: Ha a színkör bármely három szomszédos szeletének egy-egy tetszőleges színét hangzatba rendezzük, a szemnek kellemes, harmonikus hatást érünk el.

Harmonikus hármas színhangzat: Ha a színkörből három olyan színt választunk ki, amely egyenlő oldalú háromszöggel kapcsolható össze, akkor ezek a színek harmonikus hármashangzatot alkotnak. A legerőteljesebb a sárga-vörös-kék. A színkörben ezt egy egyenlő oldalú háromszöggel jelöltük, a csúcsai ahova mutatnak azok a színkombinációk adják ezt a hatást. 


A komplem
enter színek: a színkör egymással szemben, átlósan elhelyezkedő színeit használjuk fel pl. piros-zöld, sárga-ibolya, narancs-kék stb. Ezek a színek felerősítik egymást, kiemelik egymást, harmonikus, de kissé  vibráló hatást keltenek.


Az ütköző színek: váratlan, meghökkentő hatást váltanak ki belőlünk. Két szín esetében  kombináljuk úgy a színeket, hogy a színkörből az adott színnel szemben álló szín szomszédját válasszuk. Például az ibolyával szemben áll a sárga szín (ez az összeillő komplementer színe) ebben az esetben nem a sárgát választom hozzá hanem a sárgászöldet vagy a sárgásnarancsot. Az ütköző színek feszültséget válthatnak ki, ezért ezekhez alkalmazásakor megfelelő mintát érdemes választani díszítésnek.
 

Egy osztott komplementer színhangzat gyakran kellemesebb látványt nyújt mint egy tiszta komplementer (szemben álló színek). Létrehozásához válasszunk ki egy színt, majd szemben álló színének szomszédjaival társítsuk, úgy mint az ütköző színeknél, csak ne a két színt tegyük össze mert akkor ütköző színhatást kapunk, hanem a három színt kombináljuk. Például válasszuk ki az ibolya színt, majd párosítsuk sárgászölddel és sárgásnarancs színnel. Mivel itt három színt használunk nem ütköző színkombinációt kapunk. A színkörben ezt egy egyenlő szárú háromszöggel jelöltük.
 

A legismertebb színcsoportnév a meleg és hideg, asszociáción alapuló elnevezés:

- a meleg színek – a színkör egyik felén – a sárgától a liláig találhatóóak – pl. vörös, barna, rózsastín…
- a hideg színek – a színkör másik fele – kék, zöld, cián, sötétlila stb.
- a fehér, szürke és fekete – pedig semleges színek.

A szín három tulajdonsága: árnyalat, érték és intenzitás

Árnyalat:  a szín fő forrása (a színkör tizenkét elemének valamelyike).   pl. piros, narancs stb.

Érték: a szín világossága vagy sötétsége.

Intezitás: a szín élénksége vagy tompasága.

Élénkszín: a festékkel, ceruzával elérhető legtisztább szín.

Tompaszín: az élénkszínhez feketét vagy a komplementerét keverjük.

 

Jobb agyféltekés rajztanfolyam ajándékutalvány

Az ajándékutalvány ára: 22.000 Ft.

Érvényesség: A vásárlást követően 1 évig.

Szeretnél megajándékozni valakit, vagy csak szeretnéd meglepni magad? Most megteheted és még most 2000 Ft kedvezményt is kapsz.

 

Jobb agyféltekés festőtanfolyam ajándékutalvány

Az ajándékutalvány ára: 22.000 Ft.

Érvényesség: A vásárlást követően 1 évig.

Szeretnél megajándékozni valakit, vagy csak szeretnéd meglepni magad? Most megteheted és még most 2000 Ft kedvezményt is kapsz.

 

Jelentkezés

Jelentkezés telefonon a +36 (30) 585 4605 számon,vagy e-mail-ben: ildiko@dekorka.hu
A jelentkezést minden esetben e-mail-ben visszaigazoljuk!

Hírlevél

Érdekességek


Következő tanfolyamok

Mostanában nincsenek események

Dekorka.hu © 2013 Dekorka - Jobb agyféltekés rajztanfolyamok. Készítette a Babil Webdesign - Minden jog fenntartva!